АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ
НАЧАЛО - ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОП РЧР - Годишно информационно събитие 2012
Увеличи шрифта Оригинален шрифт Намали шрифта
22.05.2012   

Годишно информационно събитие 2012

Трима министри поставиха старта на Годишното информационно събитие на ОП РЧР
40 фотографии разказват лични истории на участници в проекти на ОП РЧР

На 21 май 2012 г. министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министрите Сергей Игнатов и Томислав Дончев откриха пред НДК фотоизложба под надслов "С нас те направиха първата крачка и успяха". Тя представя личните истории на двадесет души, участвали в проекти по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. В рамките на изложбата, 40 фотографии разказват човешките истории на съвсем малка част от над 650-те хиляди българи, възползвали се от възможностите по ОП РЧР и представя резултатите от успешни проекти, реализирани в рамките на 141 схеми, финансирани със средства от оперативната програма.

На официалното откриване министър Младенов сподели, че в отговор на актуалните приоритети за намаляване на младежката безработица в страната, Министерството на труда и социалната политика ще обяви нови схеми, съфинансирани със средства от Европейския социален фонд. Те ще са предназначени за субсидирана заетост за бизнеса, активизиране на младите хора без работа и дълготрайно безработните.

Две нови схеми с общ бюджет 38 млн. лв. и ще бъдат насочена към борбата с младежката безработица. Едната схема ще подпомага работодателите да откриват нови работни места. Другата ще бъде насочена към младежи до 29 години и ще дава възможност за професионална квалификация и развиване на техните ключови компетенции.

Министър Младенов припомни, че съвсем наскоро е отворена и мярката „Помощ в дома”, където ще се предоставят интегрирани социални и здравни услуги на хора с увреждания, възрастни и самотно живеещи граждани.

Направените плащания към бенефициенти до момента са почти 500 милиона лева, което представлява над 21% от общия бюджет на оперативната програма.

Министър Игнатов даде подробна информация за проект „Успех”, който е с бюджет от 100 млн. лв. и подпомага извън класните дейности на над 1300 училища в страната. Проектът, финансиран отново по ОП РЧР, е насочен към разгръщането на потенциала на всяко едно дете и цели да награди дейностите, финансирани доскоро по схема „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Сергей Игнатов сподели с оптимизъм :„ Ние ще навлезем в следващата 2013 година с по-добро качество в българското образование и българската наука”.

„Ние инвестираме не в административната пиета. Ние инвестираме не в асфалт, бетон и арматура. Крайната цел на всяка наша инвестиция - това е човекът. Да променим живота му и то да го променим към по-добро. Финансовият инструмент, който в най-голяма степен пряко докосва хората, е Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Аз съм горд да кажа пред вас, че тази програма до момента е достигнала до всеки десети български гражданин.” С тези думи министър Томислав Дончев прикани гостите да разгледат фотоизложбата.

Фотоизложбата „С нас те направиха първата крачка и успяха” ще остане в София пред НДК до 26 май, след което продължава в Благоевград и Пазарджик от 27 май. На 30 май ще бъде официалното й откриване в Пловдив. Последният град, в който ще се спре тя, е Варна, в средата на м. юли.

Фотоизложбата с проекти на ОП РЧР ще бъдe съпътствана от още две информационни събития в страната – Ден на отворените врати, по време на който всеки, които се интересува от възможностите по ОП РЧР, ще може да се срещне с експерти на оперативната програма или такива от междинните звена на ОП РЧР – Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане и Министерство на образованието, младжета и науката. В 14 града в страната ще се проведат и нарочни срещи с бенефициенти, които вече изпълняват проекти, получили финансиране по Оперативната програма.

За всички, които желаят да я разгледат фотоизложбата „С нас те направиха първата крачка и успяха”, ще бъде публикувана подробна информация на уеб-сайта на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”: www.esf.bg


ОП РЧР в помощ на амбициозните по ТВ 7:
http://tv7.bg/news/society/9323202.html

Откриване на фотоизложбата на ОП РЧР във Враца на 7 юни 2012 г.
http://tv-vratsa.bg/index.php?lang=bg&r=home/tvvratza/t140/t6836

Кюстендилски пример в ОП "Развитие на човешките ресурси"
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=911658
уеб дизайн, реклама, предпечат, брошури, плакати, каталози, сувенири, флаери, рекламна агенция
Programming and Development by WebMaster.BG